Vi skapar unika upplevelser med unga nordiska jazztalanger

Jazzkollektivet är en boknings-byrå som representerar Nordens bästa unga jazztalanger, och grundlades i 2016 av pianisten Frederik Flach utifrån idén om att skapa den perfekta matchningen mellan band och evenemang. Vår ambition är att vara en gemensam plattform för unga jazzmusiker som erbjuder musik till både privatpersoner och företag, och på så sätt bidra till att unga talanger kan leva på sin musik.

I Jazzkollektivet tycker vi varken att jazzen är daterad, enbart för kultureliten eller att den bara hör hemma på små dammiga jazzklubbar. Vi ser däremot jazzen som otyglad, känslosam, delikat, explosiv, almen, nostalgisk, sångbar, komplex, mogen, modig och mycket mer. Den oerhört stora mängden av talang är dessutom ett tydligt bevis på att jazzen inte bara frodas men också är i rivande utveckling.

I takt med att efterfrågan på jazzmusik har växt har nya duktiga musiker tillkommit i Jazzkollektivet. I 2018 lanserades Jazzkollektivet i Malmö, och i 2019 hade vi musiker tillknutna i både Köpenhamn, Odense, Aarhus, Malmö och Stockholm. I 2019 expanderade vi dessutom administrationen ytterligare och välkomnade Alberte Sofie Svenningsen (saxofonist och bokare i Århus), Asger Søgaard Hajslund (gittarist och bokare) och Camilla Juul (projektledare).

Vem är vi?

Jazzkollektivet grundlades och drivs av två musikaliska eldsjälar med en stor kärlek till jazzen. Vi har spelat många jobb på både stora och små scener och har över 10 års erfarenhet inom boknings- och eventbranchen.
Frederik Flach grundade Jazzkollektivet i 2016 utifrån idéen om att skapa en hållbar grund för lovande musiker i en annars tuff bransch. I Jazzkollektivet jobbar Frederik både med bokning och med utveckling av nya spännande koncept och samarbeten. Han är dessutom själv pianist och kompositör och släpper sin tredje skiva hösten 2020. Bland jazzpianister är Oscar Peterson hans favorit.

Asger Søgaard är partner och bokare hos Jazzkollektivet i Danmark och Sverige. Han är ibland själv med på spelaningar som gitarrist, har ett fantastiskt nätvärk, och hans passion för musik är dessutom så stor att han kan spela på nästan alla instrument. Bredvid arbetet med Jazzkollektivet jobbar han på att renovera en stor gård på Stevns i Danmark. Tanken med detta projektet är att skapa ett tillflyktsställe för konstnärer med tillgång till musikstudios. Hans favoritjazzmusiker är trumpetaren och vokalisten Chet Baker.

Mångfald

Jazzkollektivets största styrka är vår mångfald. Det breda urvalet av musiker ger oss en unik möjlighet att anpassa gruppen, låtlistan och uttrycket så att det matchar varje event, och på scen kan Jazzkollektivet spela som duo, trio, kvartett, kvintett, ända upp till ett stort svängigt tiomannaband. Vi jobbar för att skapa ett större sammanhang hos unga, nordiska jazzmusiker och på så sätt bidra till bildningen av nya musikaliska konstellationer i Öresundsregionen. Med Jazzkollektivet får den individuella musikern alltså möjlighet att göra sig bekant med nya musiker och musikmiljöer över landsgränserna. Med ungefär 80 musiker och fem bokare/projektledare som alla hyllar jazzen i sin bredd, och samtidigt önskar att skapa ett hållbart musikliv, har Jazzkollektivet under tiden blivit Nordens ledande unga jazzsamfund.

FN:s globala mål för hållbar utveckling

Jazzkollektivet jobbar målinriktat med särskilt två av FN:s globala mål; målet om jämställdhet mellan könen och målet om anständiga jobb och ekonomisk tillväxt. Trots att vi är ett litet företag har vi ansvaret att visa vägen mot en hållbar framtid. I Jazzkollektivet är vi medvetna om at vi är en del av en bransch som både nu och i framtiden bär ett stort ansvar för att sätta mer fokus på jämställdhet emellan könen, och vi strävar därför alltid emot en så allsidig sättning av musiker som möjligt. Vi sammanför dagligen musiker med kunder genom att marknadsföra och förespråka unga nordiska jazzmusiker, och Jazzkollektivet önskar att vara Nordens mest seriösa plattform för jazzmusik samtidigt som at vi skapar ett hållbart arbetsliv för den individuella musikern. I gränslandet mellan konstnärliga visioner och en hållbar verksamhet förmår vi att säkra musikerna ordentliga gager, och vi har därför också ett nära samarbete med intresseorganisationer och fackförbund.